Stále sa pýtate a my vyplachujeme!

Dostávame od vás denne otázky ohľadom vyplachovania nosa nosnou sprchou, každého zaujíma niečo iné.

Veľmi nás to teší, lebo vidíme, že vás táto téma zaujala, že sa nad tým zamýšľate a vidíte v nej možnosť, ako predchádzať a riešiť teraz aktuálne soplíkové obdobie.

  • Ako si to mám vlastne vypláchnuť nos?
  • Nebude mi to nepríjemné?
  • Akým malým deťom už môžem takto vyplachovať nos?
  • Nebude to bolieť a nezatečie mi to do ucha?
  • Čím si to vlastne vyplachujem nos?
  • Môžem si roztok namiešať aj doma?
  • Nie je to návykové?
  • Keď si budem pravidelne vyplachovať nos, už nikdy nedostanem sopeľ/kašeľ?

 Rozhodli sme sa, že vám teda spíšeme odpovede na všetky vaše otázky a pokúsime sa to rozumne zhrnúť do jedného celku.

 Vyplachovanie nosa nie je žiadna novinka ani výdobytok tejto doby, ale je to pradávna technika, kedy si jogíni takto vyplachovali nos, aby dosiahli rovnováhu tela, mysle a duše.

Časom sme si túto techniku osvojili aj my a začala sa praktikovať aj v bežnej hygiene - ako si umyjeme zuby a ruky, tak si umyjeme aj nos.

Nám sa to veľmi osvedčilo pri Hanke, keď mala 4 roky a soplíky jej začali robiť problémy, zatekali, kašlala z toho.

Začali sme pátrať ako jej pomôcť a vyskúšali sme nosnú sprchu, čím sme držali nos a nosovú dutinu v pravidelnej čistote.

Tu sa vrátime k odpovedi na otázku, kedy je vhodné začať vyplachovať nos? Je to veľmi individuálne, ale keďže potrebujeme, aby dieťa robilo, čo mu povieme, musí nás dobre počúvať a vedieť, čo od neho chceme.

Naša Hanka ako 4ročná s tým už nemala problém a dokonca jej mladší brat začal popri nej už s nástupom do škôlky ako 3-ročný vyplachovať nos. Dieťa musí rozumieť, že sa nakloní nad umývadlo, otvorí pusu a začne pri výplachu dýchať ústami ako havko a nezadržiava dych.

Nie je žiadúce a nesmie sa pri tom zadržiavať dych, lebo potom má vyplachovací roztok tendenciu tiecť do dutín tam, kde to nechceme. My používame nosné sprchy, prišli nám s deťmi viac pohodlnejšie ako konvičky, ale je to len vec zvyku. Ak už máte konvičku alebo nosnú sprchu je len dôležité si uvedomiť, že pri nosnej sprche (ľahko stlačiteľnej fľaštičke) hlavu nenakláňame nad umývadlom do strán, ale ostáva rovno, lebo tam ten roztok tečie našim tlakom, ktorý si vieme regulovať. Pri konvičke si nakloníme hlavu do strany a roztok tečie cez nosnú dutinu gravitáciou. (nám sa to s deťmi veľmi neosvedčilo, ale ako píšeme, je to len vec zvyku). Otvoríme pusu, dýchame ústami ako havko, DYCH NEZADRŽIAVAME a roztok ide vtedy kade má, jednou dierkou dnu a druhou von. Naše decká vždy pozerajú a sú v úžase, aké „krokodíly“ im idú z nosa. Samozrejme sme najradšej, keď žiadne nevidíme.

Kedy je vhodné začať s preplachovaním – keď vás dieťa rozumie, čo od neho chcete a vie to zopakovať.

Či to je nepríjemné, je ďalšia zaujímavá otázka. Keď si to natrénujete, nie - nie je to nepríjemné, práve naopak, je to pocit po vypláchnutí, ktorý je veľmi návykový a bude sa Vám páčiť, tak ako nám.

Každopádne je to nová zručnosť, ktorú treba natrénovať, naučiť sa. Keď sa to naučíte, tak je to len veľké PLUS pre vás a stane sa to vašou dennou rutinou.

Ako si mám teda správne vyplachovať nos? Ako píšeme vyššie, nezadržiavať dych, dýchať ústami. Pri nosnej sprche nenakláňať hlavu do strán, regulovať si tlak stlačenia ani nie veľmi prudko, ani veľmi zľahka, tak akurát (pri konvičke nakloniť hlavu a roztok tečie gravitáciou). Mať zarobený ten správny roztok v telovej teplote je tiež veľmi dôležitý fakt. Ak toto všetko dodržíte, tak Vám garantujeme, že Vám to nebude nepríjemné, nebude Vás to bolieť a nezatečie Vám to tam, kde nemá.

Ďalej vás zaujíma, čím si to vlastne vyplachujete nos? – ide o fyziologický slaný roztok, ak je dobre namiešaný, tak je v takej koncentrácii ako ľudské tekutiny (napr. slzy). Pamätáte, ako sa Vám dostala voda z bazéna do nosa a aké to bolo nepríjemné? Tam dôležitú úlohu zohráva obsah a Ph toho roztoku, lebo čistou vodou si teda nos neprepláchnete. Hrozilo by to bolesťou hlavy/čela a riadne nepríjemným bolestivým pocitom. Ak je ale roztok na vyplachovanie v tom správnom slanom pomere, tak je to to pravé orechové. My sme v tomto veľmi pohodlní a používame len tie vopred namiešané zmesi od „Čistého nosu“, lebo nám je to najrýchlejšie, decká si to samé vedia zarobiť do fľašky a vieme, že to bude dobrý výplach.

Samozrejme, že si človek takú zmes vie vyrobiť aj doma, ale my s tým dobré skúsenosti nemáme. Nikdy sme netrafili pomer a vždy to buď štípalo alebo to bolo málo slané, deti nám to reklamovali a tým pádom ten výplach nebol prijemný. Preto vyplachujeme len tým, čo je na to určené a neexperimentujeme. Ak by bol roztok príliš slaný, tak štípe a zároveň vysušuje sliznice, ak je zase málo slaný, tak bolí z toho čelo.

Ak je to tak ako má byť, tak je to absolútne zdraviu neškodné, lebo si vlastne vyplachujete nos tým, čo je telu prirodzené, nie je to návykové. V správnom pomere ani nevysušuje sliznice, proste je to to, čo váš nos potrebuje.

Veľa ľudí si myslí, že keď si bude nos preplachovať pravidelne, tak už nikdy nedostane sopeľ. Musíme povedať, že to nie je všeliek. Ten soplík a kašlík kde-tu prídu, ale každopádne tá frekvencia sopľov/kašľov/viróz sa radikálne zníži pravidelným vyplachovaním. Zároveň doba rekonvalescencie sa výplachom zase skráti. Rozumej, že keď si pravidelne na dennej báze, keď prídem z kolektívu, vypláchnem nos, tak keď ma už ten soplík navštívi, tak si vtedy aj 3x za deň vypláchnem nos, aby tam nebolo niečo, čo sa bude množiť a udrží sa tam dlhšie. Preto ten soplík nebude trvať niekoľko dní, ale opustí nás skôr. Čo je tiež super výsledok a myslíme si, že to stojí za to.

Veríme, že sme vám týmto krátkym blogom odpovedali na vaše najčastejšie otázky. Ak by vás ešte čokoľvek zaujímalo, tak nás neváhajte kontaktovať a my vám veľmi radi zodpovieme, čo vás ešte zaujíma.

S pozdravom Lenka z cistynos.sk