Ako som si prvýkrát vyplachovala nos

Skoro som sa utopila! Pocit, ako keď skočíte do bazéna a nadýchnete sa. Ale zlepšilo sa to, každým ďalším skokom to bolo lepšie a lepšie a teraz už skáčem a nadychujem sa s úplnou radosťou. Ten pocit po vypláchnutí sa nedá opísať. Začnem pekne od prvého skoku.

Vyplachovanie nosa nie je novinka. Je to dávny spôsob ako si vyčistiť nos a tým odstrániť hrubé nánosy a nečistoty z nosnej sliznice a prínosových dutín. V hojnom počte sa tam nachádzajú aj vírusy a baktérie. V joge má očista nosa ešte ďalší význam - efektívnym spôsobom sa masírujú reflexogénne body v nose, čím sa zvyšuje otužilosť nosnej sliznice voči choroboplodným zárodkom. Okrem toho sa harmonizuje činnosť nervovej sústavy a odstraňuje napätie z tváre.

Výsledkom je veľmi príjemný pocit dokonale čistého nosa. Pokiaľ si zvyknete zvlhčovať nosnú sliznicu prípravkami s morskou soľou alebo Vincentkou, vynásobte si účinky 100x a dostanete pocit, ktorý zažijete po výplachu. Úžasné!

Ja nie som jogínka a predsa ma to nadchlo. Žijem doma s dvomi malými deťmi, ktoré denne nosia domov bacile zo škôlok. Často ich trápili sople a jednak aj nás – dospelých. Točili sa u nás ako na kolotoči a jedného dňa som sa rozhodla rozlúčiť sa s nimi.

Začala som od seba, že to budem istý čas skúšať na sebe a potom do toho zapojím ďalších členov rodiny. Pátrala som po čo možno najmenej invazívnom a „user friendly“ výplachu nosa. Čítala som o konvičkách, o ľuďoch, čo len tak vdychujú slanú vodu, o procesoch, čo s tým súvisia. O soli, ktorú si musím kupovať. Zistila som, že nie je soľ ako soľ. Pre mňa doteraz existovala kuchynská soľ a morská soľ, ale prekvapivo tých solí je veľké množstvo.

Po prehľadaní internetu a rozpravách s okolím som natrafila aj na nosné sprchy vo forme ľahkostlačiteľných fľaštičiek spoločnosti Neilmed s jednoduchými už vopred predrobenými sáčkami so soľnou zmesou. Uuuh, to sa mi hneď zapáčilo - jedna fľaštička a veľa jednorázových sáčkov. Klikla som, objednala som, prišlo.

sinus_more

Foto: cistynos.sk


A išlo sa na testovanie. Balenie som poobzerala, prečítala si, čo píše výrobca v príbalovom letáku. Vyzeralo to jednoducho a bezbolestne. Tak som jednu zmes otvorila. Je to fakt taký malý šáčok, so zmesou na prípravu fyziologického roztoku. Píšu, že zloženie je ako slzy, že výplach by nemal ani štípať, ani bolieť, že proste to len prebehne nosom a vyplaví všetko, čo tam nemá byť. Uvidíme!

Ako teda na to?

1. 240 ml fľaštičku som si napustila teplou vodou. Písali, že teplota vody by mala byť ako teplota tela, t.j. 36,5 stupňa, čiže približne som sa snažila si namiešať takú, napustila som si po rysku vodu a nasypala do fľašky celý sáčok. Pretrepala.
2. Vyfúkala som si nos bežným spôsobom do vreckovky, aby bol čistý a pripravený na výplach.
3. Naklonila som sa nad umývadlo, otvorila ústa a dýchala. Dýchala som ústami ako pes, dych som nezadržiavala. Prišlo mi to celkom smiešne, ale brala som to ako fakt.
Ústa treba mať otvorené, vraj z toho dôvodu, aby voda, ktorá natečie do nosa nestekala do krku, ale druhou dierkou von. Prišlo mi to celkom scifi, keď som si to predstavila, ale čakala som na výsledok.
4. Fľaštičku, inak celkom citlivú na tlak prstov, som len jemne stlačila a už voda striekala (radšej som ju teda len držala a už nestláčala :) ) som si priložila k jednej nosnej dierke, stále som ale dýchala ústami. Stlačila som „tak normálne“ ani silno, ani veľmi jemne a roztok sa pomaly dostával nosom vyššie a vyššie, až sa otočil a začal sa fakt, ale fakt vracať druhou nosnou dierkou dole do umývadla. To moje scifi bola realita!
Naša Hanka (4,5 r.), keď si prvýkrát vyplachovala nos, v podstate to stále tak robí, musí zavrieť umývadlo, aby videla, aké „krokodíly“ jej z nosa vyjdú. Vždy sme v nemom úžase, čo sa tam všetko nachádza napriek prvotnému vyfúkaniu nosa do vreckovky.
5. Akonáhle sa dostanete do fázy, že už viac roztoku do tej jednej nosnej dierky nedáte, fľaštička sa už nedá viac stlačiť, tak jedna nosná dierka je už čistá. Fľaštičku odložíte nachvíľu nabok, nakoľko Vás tam čaká ešte ½ objemu roztoku, na ktorú sa teší druhá nosná dierka. Zostávajúci roztok, ktorý nevyšiel sám von z nosa, vyfúkate do vreckovky.
6. Proces opakujete s druhou nosnou dierkou presne rovnako, tzn. otvoriť ústa, dýchať ústami a zvyšok roztoku si natlačiť do druhej dierky až pokiaľ nejde vzduch, ten Vám do nosa už netreba.
7. Roztok, ktorý sa nedostal do umývadla opäť vyfúkate do vreckovky a je hotovo! Vo fľaštičke možno zostane trochu roztoku, ten som s pocitom dobre vykonanej práce vyliala do umývadla.
8. Po pár minútach som mala ešte pocit tečúceho roztoku v nose, tak som jednoducho vzala vreckovku a opäť vyfúkla. Pocit čistého nosa bol a vždy po vyčistení je na nezaplatenie.

Fakt to nie je také hrozné ako to vyzerá. Nie je to nepríjemné, nebolí to, neštípe to, chce to možno len trochu cvik. Prvé razy sú nácvičné a potom ste už s touto nosnou sprchou macher vo vyplachovaní.
Nie je nutné si na soplík pýtať lieky, trénovať sliznice s návykovými kvapkami na odpuchnutie, ktoré tie sople nepustia von. Jednoducho tie sople/bacile/vírusy vypláchnite a cíťte sa celý rok ako pri mori.

Slovensko nie je Karibik. Sme krajina s klímou, ktorú majú bacile veľmi radi. Jarné a jesenné hmly, daždivé, sychravé a rýchlo sa meniace počasie je rajom pre vírusy a preto si myslím, že s vyplachovaním len tak skoro neprestanem. Tak, ako sa večer osprchujem, umyjem si zuby, tak si už vypláchnem aj nos. Preventívne!