Na čo je nám dobrá nosná sprcha?

Preplachovanie dutín alebo nosná sprcha je slovné spojenie, ktoré neznie práve lákavo. A predstava, že by ste si mali sami dobrovoľne dutiny preplachovať roztokom slanej vody, sa môže zdať úplne mimo. Verte však, že veľa ľudí si dutiny bežne preplachuje a majú na to svoje dôvody. Viete, prečo to robia?
 
 
 
Žiadna novinka
Vyplachovanie nosa nie je žiadnou novinkou. Ide o starý indický recept a je to tiež praktika typická pre jogínov. Nie je to však len nejaká babská rada – účinnosť a prospešnosť preplachovania nosa potvrdili aj vedecké štúdie.
 
Pred čím vás preplachovanie ochráni?
Ak neviete, prečo by ste si mali nos pravidelne premývať slanou vodou, dôvodov je hneď viacero. Štúdie potvrdili, že pravidelné preplachovanie pomáha predchádzať virózam, alergiám a je tiež dobrou prevenciou pred vznikom nepríjemného bolestivého zápalu prínosových dutín. Sliznice nosa sa stávajú odolnejšími napríklad proti prechladnutiu a iným vírusovým ochoreniam, teda preplachovanie je jednou z výborných a lacných metód zvyšovania imunity pre deti aj dospelých. Okrem toho vám „nosný kúpeľ“ môže pomôcť už aj pri vzniknutom zápale prínosových dutín či upchatom nose.
 
iStock_000012140380Medium
Foto: stock.adobe.com
 
Ako vykonať preplach nosnou sprchou?
Základom je roztok slanej vody, ktorý si pripravíme z asi 240 ml mierne teplej vody, v ktorej rozmiešame sáčok so zmesou pre prípravu roztoku. Do špeciálnej nádobky na výplach nosa (v podobe fľašky alebo konvičky) nalejte tento slaný roztok a predkloňte sa nad umývadlo tak, že hlavu nakloníte mierne dopredu alebo nabok. Ústa majte pootvorené a voľne dýchajte.
 
     
 
K nosnej dierke priložte fľašku alebo konvičku a nechajte vodu z fľašky pomaly pretiecť jednou nosnou dierkou a vytiecť druhou. Potom procedúru zopakujte naopak, teda začnite druhou nosnou dierkou.  Na záver sa poriadne vysmrkajte, aby ste z nosa dostali všetky zvyšky vody a nos zostal celkom čistý. 
 
Ako často tento postup vykonávať?
V rámci prevencie sa odporúča robiť výplach nosa jedenkrát denne. V prípade, že máte nejaké problémy, môžete nosnú sprchu aplikovať tri- až šesťkrát za deň do doby, kým sa príznaky nezmiernia, respektíve nepominú. Táto jednoduchá technika sa naozaj osvedčila a je aj vedecky podložená. V mnohých prípadoch ju zvládnu už aj malé deti okolo 3-4 rokov. Obzvlášť sa odporúča pri chronických ochoreniach nosohltana, u alergikov či astmatikov.
 
Kde môžem nosnú sprchu kúpiť?
Prostredníctvom internetového obchodu www.cistynos.sk si môžete nosnú sprchu jednoducho objednať. O pár dní Vám príde dobierkou.