Zastavte chronickú či akútnu nádchu: Prečisťujte nos slanou vodou!

Denné preplachovanie nosa soľným roztokom plní podľa jeho zástancov hneď niekoľko funkcií. Medzi najdôležitejšie patria dozaista prevencia pred vírusovými a infekčnými ochoreniami a uvoľňovanie upchaného nosa, ako aj problematických prínosových dutín.

Denná starostlivosť o sliznicu nosa by sa mala stať rovnakou samozrejmosťou ako denná starostlivosť o ústnu dutinu. Uľaviť môže aj pacientom s chronickými problémami v tejto oblasti. Nos je miesto, o ktoré sa väčšina z nás nestará. Pritom napríklad pre jogínov a čínsku filozofiu je preplachovanie nosa alebo nosná sprcha bežná súčasť dňa. Rovnako ako pre nás napríklad čistenie zubov. K ústnej hygiene sú totiž ľudia vedení už od útleho veku, pričom rovnako by tomu malo byť aj pri starostlivosti o orgán čuchu. Práve v ňom totiž vzniká väčšina ochorení.

Čistite si ho, budete zdravší

Logicky sa teda možno viacerým z vás podsúva záver, že ak si budete čistiť nos, mali by ste byť zdravší a nepodľahnúť hneď každej infekcii v okolí. Áno, presne tak, vaša logika funguje dobre. Je to celkom jednoduché. Veď tie najlepšie veci sú väčšinou aj tie najjednoduchšie. A táto zásada platí aj tu. Účinky pravidelnej sprchy nosa si pochvaľujú aj pacienti, ktorých trápi chronické prechladnutie, kašeľ, upchaný nos, bolesti hlavy a podobne.

Potvrdili to aj Američania

Ak si totiž budete nosovú sliznicu pravidelne zvlhčovať a premývať slanou vodou, mali by ste byť omnoho viac odolní voči bežným vírusovým ochoreniam, ako napríklad nádche, prechladnutiu, chrípke, aj angíne. Potvrdili to aj americkí vedci, ktorí zistili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Okrem toho je takéto premývanie nosa odporúčané aj alergikom na prach a pele a účinky pravidelnej sprchy nosa si pochvaľujú aj pacienti, ktorých trápi chronické prechladnutie, kašeľ, upchaný nos, bolesti hlavy a podobne. "Denná nosová sprcha zlepšuje kvalitu života, čo sa týka problémov spôsobených nádchou, potláča symptómy a zároveň znižuje počet liekov, ktoré musia pacienti s častými nádchami brať. Všeobecní lekári môžu túto metódu odporúčať," hovorí záver štúdie vedcov z Univerzity vo Wisconsine. Táto metóda, ak dodržiavate uvedený postup, v zásade nemá nežiadúce účinky, samozrejme však treba počúvať reč svojho tela.

sinus_piesok

Foto: cistynos.sk

Škodí aj suchý vzduch

Zvýšená chorobnosť môže byť spôsobená aj nadmerne vysušeným vzduchom v miestnosti. Ten príliš vysušuje sliznice nosa a tie sú následne viac citlivé a náchylné na ochorenia. Suchý vzduch je ľahký a umožňuje vírusom neustále cirkulovať v miestnosti a útočiť na vás. Preto by sa mala vlhkosť v miestnosti pohybovať minimálne na úrovni 45% až 55%. Väčšia vlhkosť tiež nie je vhodná, pretože by sa mohli začať tvoriť plesne. Pravidelné premývanie nosa však odstraňuje aj tento problém, nakoľko sliznicu nosa dostatočne zvlhčuje.

Zdroj: plnielanu.zoznam.sk